Портал за книги, четене и литературна критика.ВСИЧКО ЗА КНИГИТЕ ПОДКРЕПЯ ПРЕДАВАНЕТО "ДЕНЯТ ЗАПОЧВА С КУЛТУРА"

Всичко за книгите

gonkur

Съревнованието за „Гонкур” започна! 

Академията „Гонкур“ (осн. 1900 г.) начело с Бернар Пиво разкри този вторник първоначалната селекция от творби, които ще се състезават за едноименната награда –  най-престижната във франкофонския литературен свят. Журито винаги е десетчленно и се състои от най-изтъкнатите писатели на съвремието. То връчва наградата на най-значимото художествено произведение в проза, написано през текущата година на френски език – националността на автора е без значение.

Тази година всички големи имена в литературата, с видимото изключение на Серж Жонкур, фигурират в първата селекция на академията, която във вторник откри сезона на литературните награди. Едни от забележителните имена в списъка са: Карин Тюил с L’Insouciance (Gallimard), Ясмина Реза с Babylone (Flammarion), Лорен Мовиние с Continuer, (Minuit), Режи Жофре с Cannibales, (Seuil), Жан-Пол Дюбоа с La succession, (L’Olivier). Само Серж Жонкур, чиято книга Repose-toi sur moi (Flammarion) беше горещо приветствана от критиката, липсва от селекцията на „Гонкур”.

Гаел Файе, набиращата популярност рап звезда, който е композитор и писател, носител на литературната награда „Фнак” за 2016 г., също така фигурира в списъка на „Гонкур” със своя първи роман  Petit Pays (Grasset). Друг известен романист – Фредерик Гро, също е намерил място сред шестнайсетте творби с Possédés (Albin Michel).

Сред изненадите тази година е и името на Магид Шерфи, един от членовете на групата „Зебда”, който участва с романа си Ma part de Gaulois (Actes Sud). Историкът Иван Жаблонка пък се нарежда сред първите избрани с Laëtitia ou la fin des hommes (Seuil) – история, която разказва за Лаетиша Пере, млада18-годишна жена, жестоко убита през януари 2011 г. За наградата се състезава и криминален роман – L’affaire Léon Sadorski (Robert Laffont) на Роман Слокомб.

Десетимата членове на академията „Гонкур”, сред които и двамата „новаци” – Ерик-Еманюел Шмит и Виржини Деспанте, ще се съберат отново на 4 и 27 октомври, преди да обявят печелившия роман на 3 ноември.

Избраните творби от журито на „Гонкур” също така се състезават и за наградата на „Гонкур” на гимназистите – награда, която печели все повече значение и престиж с времето и се присъжда от жури, състоящо се от около 2000 ученици.

Общо 560 романа, от които 363 на френски автори, са били подадени за участие. Те започнаха да пълнят рафтовете с книги в книжарниците през последните седмици. Добрите продажби са гарантирани.

Получаването на такава награда е като манна небесна за издателите. Романът, който спечели, със сигурност ще има и голям търговски успех. Според проучване романите, спечелили награда между 2010 г. и 2014 г., се продават в тиражи средно по 395 000 бройки.

Миналогодишният лауреат на „Гонкур” на гимназистите D’après une histoire vraie (JC Lattès) от Делфин дьо Виган е бил продаден в тираж от 360 000 бройки.

Романът, носител на „Гонкур” за 2015 г., Boussole (Actes Sud) от Матиас Енар, който се смята от някои хора труден за четене, е продаден в повече от 200 000 тираж. Що се отнася до Буалем Сансал, носител на голямата награда на френската академия, той е продал около 190 000 бройки от своя роман 2084: la fin du monde (Gallimard).Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Партньори