Портал за книги, четене и литературна критика.ВСИЧКО ЗА КНИГИТЕ ПОДКРЕПЯ ПРЕДАВАНЕТО "ДЕНЯТ ЗАПОЧВА С КУЛТУРА"

Всичко за книгите

нобелова награда

Швеция създава алтернативна Нобелова награда за литератураКакто стана ясно преди време, Нобеловата награда за литература няма да бъде връчена тази година заради секс скандала, който разтърси Шведската академия – институцията, която определя престижното отличие.

За сметка на това обаче голям брой шведски писатели, актьори, библиотекари и хора с културно влияние са се обединили в организацията „Новата академия“, създадена със силното им убеждение, че „най-великата литературна награда“ все пак трябва да бъде връчена.

„Във време, когато човешките ценности са поставени под въпрос, литературата се превръща в още по-важна сила, която трябва да спре културата на мълчанието и потисничеството“, споделя представител на „Новата академия“, цитиран от Guardian.

Номинираните могат да бъдат от всяко кътче на света, стига да са разказали история за „хората по света“. Кандидатите за отличието обаче трябва да са издали поне две книги през последните 10 години.

До момента сред номинираните са някои от вечните претенденти за Нобеловата награда за литература като Харуки Мураками, Кормак Макарти, Маргарет Атууд и Амос Оз. Прави впечатление обаче и включването на някои свежи имена като Софи Оксанен и Олга Токарчук.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Партньори