Портал за книги, четене и литературна критика.ВСИЧКО ЗА КНИГИТЕ ПОДКРЕПЯ ПРЕДАВАНЕТО "ДЕНЯТ ЗАПОЧВА С КУЛТУРА"

Всичко за книгите

terry1

Тери Гудкайнд се извини, след като се подигра с корицата на новата си книгаФентъзи писателят Тери Гудкайнд се извини заради това, че нарече корицата на последната си книга “смехотворна“, което провокира множество негативни коментари от илюстратори и автори.

В пост във Facebook той определи най-новата си творба “Shroud of eternity” като „страхотна книга с много лоша корица, направо смехотворна“.

Той стигна дори дотам, че даде възможност на десет случайно избрани читатели да спечелят произведението, ако изкажат мнението си за корицата, като двата варианта за гласуване бяха „смехотворна“ и „отлична“.

И докато 12 000 души взеха участие в анкетата, немалко обявиха, че повече не биха си купили книга на Тери Гудкайнд.

Илюстраторът на корицата – Бастиен Лекьоф-Дехарме, остави своя коментар под анкетата: „Беше ми приятно да работя с теб, Тери. Това, което правиш, е изключително неуважително. Сякаш не направих тези визии точно по начина, по който ми беше наредено. В цялата ми кариера никога не съм попадал на писател, който да се държи по такъв начин“.

Художникът, който е правил корици за автори като Филип К. Дик, Чък Паланюк и Франк Хърбърт, по-късно излезе с официално изявление:

„Сега авторът изкарва нещата така, сякаш „аз съм се обидил“ или че използвам всичко това, за да се рекламирам. Не съм се почувствал засегнат, а просто държа на уважението. И второ – никога не съм имал нужда от драма, за да промотирам работите си, но не обичам и да плюят върху тях“.

terry2

Впоследствие Тери Гудкайнд се извини във Facebook:

„Играта и анкетата под нея бяха просто шега за собствената ми книга. Художникът несъмнено е изключително талантлив творец. Целият проблем е с издателя. Направих анкетата, за да се позабавлявам с корицата, тъй като тя е жалка репрезентация на героите в романа. Герои, към които имам много специално отношение. Няма начин да не реагираш емоционално, когато си посветил 30 години от живота си на всеки нюанс в тях.

По никакъв начин не смятам, че самото изпълнение на корицата е лошо. За да не остана разбран погрешно, се извинявам на художника, на неговите приятели и разбира се, на моята общност“.

Той разкри още, че преди публикуването на книгата е казал на издателството си Tor Books, че не харесва корицата: „Всички ние изразихме неодобрението си и бяхме против да влезе за печат в този вид. Желанието ни обаче беше отхвърлено. Понякога се случва така. Болезнено е, когато на издателите не им пука толкова, колкото на нас“.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Партньори