Портал за книги, четене и литературна критика.ВСИЧКО ЗА КНИГИТЕ ПОДКРЕПЯ ПРЕДАВАНЕТО "ДЕНЯТ ЗАПОЧВА С КУЛТУРА"

Всичко за книгите

Финландия

Финландия – истински рай за читателитеФинландия е истински рай за читателите – докато много страни намаляват своите обществени библиотеки, скандинавската държава не спира да разширява инфраструктурата в тази посока.

Това позволява на жителите не само да се радват на преимуществата на библиотеките, но и се създават нови пространства за срещи и социализация.

Най-големият проект в тази посока е Oodi, чието откриване предстои през декември в Хелзинки.

Това няма да е просто най-новата сграда в обществената библиотечна система на столицата на Финландия. Един от архитектите – Анти Ноусьоки, я описва като „закрит градски площад… създаден да предостави на местните и гостите на града свободно пространство да правят това, което им харесва“.

Финландия

Мнозина възприемат Oodi като подарък за хората на Финландия от страна на държавата – проектът е стартиран по случай празненствата за 100 години независимост.

„Смятам, че Финландия не би могла да направи по-добър подарък за хората. Oodi символизира важността на ученето и образованието, които са основни фактори за развитието и успеха на страната“, споделя зам.-кметът на Хелзинки Насима Размяр.

Очаквайте продължение!Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Партньори