Портал за книги, четене и литературна критика.ВСИЧКО ЗА КНИГИТЕ ПОДКРЕПЯ ПРЕДАВАНЕТО "ДЕНЯТ ЗАПОЧВА С КУЛТУРА"

Всичко за книгите

Мураками

Мураками и Атууд сред фаворитите за Нобелова награда за литератураНобеловата награда за литература е връчена за първи път през 1901 г. и оттогава е може би най-важното отличие в света на книгите. Това не остава незабелязано и от комарджиите.

„Ладброукс” – една от най-големите британски букмейкърски къщи, вече обяви своите фаворити за наградата тази година.

Как са стигнали до тях, не е съвсем ясно, тъй като Шведската академия никога не дава индикации кои са претенденти за Нобеловата награда за литература. Шортлистата с тях се разкрива 50 години по-късно – това означава, че преди 2067 г. няма да е ясно кои писатели са били на финалната права за приза за 2017 г.

Според „Ладброукс” обаче най-големи шансове тази година има кенийският автор Нгуги ва Тионго с коефициент 4/1. Той е известен с трудовете си за британската колонизация на източните африкански държави.

Японският писател Харуки Мураками за поредна година е сред фаворитите – този път с коефициент 5/1.

Той обаче изобщо не държи на този приз. В интервю за New Yorker може би най-влиятелният японски автор коментира: „Аз не искам награди. Това означава, че си си изпял песента”.

Букмейкърската къща определя като сериозен фаворит и Маргарет Атууд („The handmaid’s tale”), която е с коефициент 6/1.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Партньори