Портал за книги, четене и литературна критика.ВСИЧКО ЗА КНИГИТЕ ПОДКРЕПЯ ПРЕДАВАНЕТО "ДЕНЯТ ЗАПОЧВА С КУЛТУРА"

Всичко за книгите

мураками

Харуки Мураками отказа номинацията за алтернативната Нобелова наградаСлед като в продължение на години Харуки Мураками се разминаваше с официалната Нобелова награда за литература, допреди ден изглеждаше, че най-после ще бъде овъзмезден. Алтернативната комисия от шевдски интелектуалци, която заяви, че ще връчи литературна награда на мястото на спрения Нобел за литература, го номинира заедно с още трима автори – Нийл Геймън, Ким Тхуи и Мариз Конде (виж тук).

Днес японският писател заяви официално, че отказва номинацията за Новата литературна награда. Аргументът му е, че смята да се съсредоточи в писане далеч от медии и публично внимание.

Така в шортлиста остават трима.

Предложения за номинациите тази година се правят от библиотекари в Швеция. Изискването е авторите да са публикували поне една творба през последните десет години. Списъкът с номинациите беше подложен на оществено обсъждане. Тримата, достигнали до шортлиста, ще бъдат класирани от експертно жури. Обявяването на лауреата ще се състои на 14 октомври, а връчването на наградата – на 10 декември, традиционната дата за връчване на Нобелова награда.

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Партньори