Портал за книги, четене и литературна критика.ВСИЧКО ЗА КНИГИТЕ ПОДКРЕПЯ ПРЕДАВАНЕТО "ДЕНЯТ ЗАПОЧВА С КУЛТУРА"

Всичко за книгите

алтернативен Нобел

Четирима в надпревара за алтернативната Нобелова награда за литератураЧетирима писатели запълват шортлиста за алтернативната Нобелова награда за литература. Нийл Геймън, Харуки Мураками, Ким Тхуи и Мариз Конде са предварителният избор на новоучредената през юли 2018 г. шведска академия, която ще връчи литературна награда – еквивалент на Нобел.

Обединените в новата организация интелектуалци заявиха, че критериите за връчването ще се основават на изразени в творчеството на писателите ценности като „демокрация, инклузивност, емпатия и уважение“.

Предложения за номинациите се правят от библиотекари в Швеция. Изискването е авторите да са публикували поне една творба през последните десет години. Списъкът с номинациите беше подложен на оществено обсъждане. Четиримата, достигнали до шортлиста, ще бъдат класирани от експертно жури. Обявяването на лауреата ще се състои на 14 октомври, а връчването на наградата – на 10 декември, традиционната дата за връчване на Нобелова награда.

Мариз Конде е на 81 години. Родена е в Гваделупа, но е с френско гражданство. Лауреат е на множество награди, кавалер на няколко френски и канадски високи отличия. Била е председател на Комитета „Памет за робството“, учреден във Франция през 2004 г.

Последната ѝ книга е издадена през 2017 г. : Le Fabuleux et Triste Destin d’Ivan et d’Ivana, 2017

Ким Тхуи е родена през 1968 г. във Виетнам. Живее в Канада. Работила е като шивачка, преводачка и адвокат. В момента се занимава само с писане. Още първата ѝ книга „Ру“ (издадена от „Колибри“ през 2012 г) печели 5 големи литературни награди. През 2015 г. на български излиза още един неин роман – „Ман“, също от издателство „Колибри“. Последната ѝ книга е от 2017 г.: Тайната на виетнамците, Le secret des Vietnamiennes (2017)

Харуки Мураками е роден през 1949 г. в Япония. Определят го като един от най-големите съвременни романисти. Той е добре познат на българския читател благодарение отново на издателство „Колибри“. Първият му роман излиза през 1979 г. Последната му книга от 2017 г. е Killing Commendatore.

Нийл Геймън е роден през 1960 г. в Англия. Започва литературната си кариера на 24 с биографична книга за групата Дюран Дюран. Става известен като автор на комикси, а впоследствие – като един от най-популярните автори на фантастика и фентъзи. Носител на наградите Хюго и Небюла. Писал е и в сътрудничество с Тери Пратчет. Геймън е и кино- и телевизионен сценарист. В България книгите на Нийл Геймън излизад под знака на няколко издателства: „Прозорец“, „Про бук“, „Артлайн“, „Бард“ и „Сиела“. Последната му книга е от 2015 г – Eternity’s Wheel.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Партньори