Портал за книги, четене и литературна критика.ВСИЧКО ЗА КНИГИТЕ ПОДКРЕПЯ ПРЕДАВАНЕТО "ДЕНЯТ ЗАПОЧВА С КУЛТУРА"

Всичко за книгите

Neli Jeleva

Читателите споделят: Нели ЖелеваВ рубриката „Читателите споделят” ще представяме кратки интервюта с любители на книгите и четенето. Ще обърнем специално внимание на читателите – хората, заради които съществуват книгите; хората, които ще определят победителя в Националния конкурс „Моята любима книга-2015”. Продължаваме с Нели Желева. Тя учи във Факултета по журналистика и масова комуникация към СУ, обожава четенето и се съгласи да ни помогне да ви запознаем и с други страстни читатели. Очаквайте нейните интервюта с тях в следващите части на рубриката „Читателите споделят“.

Аз съм Нели, на 19 години съм, родом от Стара Загора, в момента живея в София. Учих икономика, но ми трябваха 5 години, за да разбера, че не съм създадена за счетоводство и финанси. После любовта ми към книгите и изкуството ме насочи към  книгоиздаването. Първи курс студентка съм във факултета по журналистика и масови комуникации и смея да твърдя, че вече се чувствам в свои води. Ако ме питате кой ми е любимият жанр – чета всичко, което е реално. Не обичам фантастики и фентъзи романи, както и чиклит. Да, момиче съм, но се впечатлявам повече от серийни убийци, отколкото от принцове на бели коне.

1. За мен „любима книга“ означава книгата, която…
Mожеш да препрочиташ и никога да не ти омръзва и в която всеки път откриваш по нещо ново. Засега не съм попадала на много такива книги. В моя опит като читател такава се оказа „Портретът на Дориан Грей“ (изд. „Кибеа”, 2011), която ме спечели с невероятното чувство за естетика!

2. Последната книга, която Ви хареса, с какво Ви спечели?
Последната книга, която прочетох – „Човек на име Уве“ (изд. „Сиела”, 2014), ме грабна с обикновеността на сюжета и с необикновеното чувство, което оставя в теб накрая. Толкова опростена история с толкова реални персонажи, а в същото време присъства нещо нереално за нашето време – човечността.

3. Вярвате ли в любовта от пръв поглед между книга и читател?
Не вярвам в любовта от пръв поглед между хората, пък какво остава между книга и читател. За да има любов, трябва отдаденост, разбиране и постоянство или иначе казано – четете с удоволствие, с концентрация и редовно, за да се влюбите завинаги в книгите.

4. Препоръчвам книга на приятел, когато/ защото…
Препоръчам книга на приятел доста рядко. Това става в случаите, когато знам, че човекът срещу мен има моя вкус за книги.

5. Доверявам се на предложена от приятел книга, когато/ защото…
Доверявам се на предложена от приятел книга отново доста рядко. Единственият приятел, на когото винаги се доверявам за книги, е вътрешната ми интуиция.

6. Разчитате ли на препоръките на книжарите във Вашата любима книжарница?
Повечето книжарници, които посещавам, са доста просторни и посещавани и обикновено използвам насоките на заетите книжари само ако съм много затруднена и не знам какво ми се чете.

7. До каква степен Ви влияе корицата при избора на книга?
Смея да твърдя, че корицата винаги ми влияе. Не за да купя някоя книга, но дотолкова, че да ми грабне окото и да обърна гърба й, за да прочета резюмето. Добре оформената корица вдига очакванията на читателя за самата история.

8. Кога имате нужда да четете литературна критика?
Винаги чета литературна критика за книгите, които съм решила да купувам. Малко или много тя ме насочва към съдържанието, разгледано по-обстойно. В случая мен или ме убеждава да си взема дадената книга, или ме отказва. Доста се влияя от литературните критици.

9. Следите ли какво ново излиза на книжния пазар? Ако да – откъде се информирате?
Разбира се, следя всичко ново, излизащо на пазара. Не обичам да разглеждам онлайн бюлетините и каталозите. Предпочитам да отида в книжарницата и да пипна и помириша всяко ново попълнение, да си създам личен контакт с книгите. По-реално е.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Партньори