Портал за книги, четене и литературна критика.ВСИЧКО ЗА КНИГИТЕ ПОДКРЕПЯ ПРЕДАВАНЕТО "ДЕНЯТ ЗАПОЧВА С КУЛТУРА"

Всичко за книгите

ман букър

Ясен е краткият списък за наградата Ман Букър 2018Днес беше обявен краткият списък от финалисти за наградата Ман Букър 2018. Двама американци, ирландка, шотландец и канадка ще си оспорват престижното отличие за англоезичен роман на годината, издаден във Великобритания.

Те се пребориха със сериозна конкуренция. От дългия списък отпадна автор като Майкъл Ондатджи, който е носител на наградата с романа си „Английският пациент“ и по-рано през годината получи отличието „Златен Букър“, което се връчва за най-добра творба, получила наградата през последните 50 години от съществуването ѝ.

Петчленно жури в състав:  председател философът и културолог Куоми Антъни Апиа, писателката Вал Макдърмид, критикът Лео Робсън, академикът Жаклин Роу и художничката и авторка на графични романи Лиан Шаптън, подбра претендентите сред рекордните 171 заглавия.

Ето и краткият лист на номинираните книги, между които ще бъде избран победителят на 16 октомври. Спечелилият автор ще получи награда от 50 хиляди паунда.

1. Milkman от Анна Бърнс
2. Washington Black от Еси Едугян
3. Everything Under от Дейзи Джонсън
4. The Mars Room от Рейчъл Къшнър
5. The Overstory от Ричард Пауърс
6. The Long Take от Робин Робъртсън

Според The Guardian 27-годишната Дейзи Джонсън е най-младата претендентка в историята на наградата Ман Букър, връчвана от 1969 г.

Благодарение на издателство „Лабиринт“ имаме и кратък анонс на всички книги в шортлиста:

1. „Дълъг кадър“, роман в стихове на шотландеца Робин Робъртсън, разказва за човек, който се скита из Щатите и ги вижда само в черно-бяло. А как иначе да ги видиш, ако си преживял война и адско отчуждение?

2. „Млекарят“ на северноирландката Анна Бърнс, която е решила да използва потока на съзнанието, за да ракаже за насилието и женската сексуалност.

3. „Всичко отдолу“ на Дейзи Джонсън прилича малко на „Погребаният великан“ на Ишигуро. Главната героиня Гретел е лексикограф, съставя речници и се вълнува най-вече от проблемите на паметта.

4. „Марсовата стая“ на Рейчъл Къшнър, американска писателка, която се радва на известна популярност в страната си, разглежда проблемите на женските затвори и на системата, която прави на пихтия човешката съдба.

5. Най-утвърден сред финалистите безспорно е американецът Ричард Пауърс – но дали именно той ще вземе „Букър“-а, който миналата година отиде пак у американец – Сондърс?

6. „Уошингтън Блак“ на канадката Еси Едугян със сигурност е най-традиционният от романите на финалистите. В него се разказва за момче – роб от Барбадос, и за срещата му с ексцентричен англичанин, с когото изживяват куп премеждия.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Партньори