Портал за книги, четене и литературна критика.ВСИЧКО ЗА КНИГИТЕ ПОДКРЕПЯ ПРЕДАВАНЕТО "ДЕНЯТ ЗАПОЧВА С КУЛТУРА"

Всичко за книгите

рим

6 места, които да посетите в РимВлиянието на Рим върху литературата е непресъхващо. Вечният град е вдъхновил цяла плеяда от световноизвестни писатели още от времената на Овидий и Вергилий и от превземането му от англосаксонски писатели като Чарлс Дикенс, Хенри Джеймс, Натаниел Хоторн и младия Джон Кийтс до съвременни автори като Алберто Моравия и Карло Емилио Гада. Предлагаме ви 6 места в Рим, които да посетите, ако вие самите сте попаднали под магията на творците, вдъхновени от Рим.

1. Къщата на Кийтс и Шели (Piazza di Spagna 26) – младият поет Джон Кийтс пътува от Англия до Рим с надеждата, че по-мекият климат ще облекчи туберкулозата му. За съжаление това не се случва и той умира до площад „Испания“ в Рим през 1821 г. Стаята, в която Кийтс прекарва последните месеци от живота си, е превърната в музей. Там могат да бъдат видени и предмети от престоя на Пърси Шели и лорд Байрон в Рим. През XIX в. около площад „Испания“ живеят много чуждестранни творци и заради това районът започва да бъде наричан „Английския квартал“.

1
Къщата на Кийтс и Шели

2. Гръцкото кафе „Атико“ (Via Condotti 86) – гръцкото кафе „Атико“ може да се похвали като почти най-старото кафене в Италия. То отваря врати още през 1760 г. Някои от най-забележителните клиенти на заведението са Гогол, Гьоте, Кийтс, Стендал, лорд Байрон, Пърси и Мери Шели, Чарлз Дикенс, Ханс Кристиан Андерсен и Алберто Моравия. Можете да изпиете по едно капучино край сенчестите маси, където едно време известните писателите са пийвали, надвесени над ръкописите си.

2
Гръцкото кафе „Атико“

3. Къщата на Николай Гогол (Via Sistina 125) – руският писател Николай Гогол живее в Рим в периода 1838-1842 г. Къщата, обитавана от автора, е удостоена с паметна плоча, върху която пише, че именно тук той е завършил своята велика книга „Мъртви души“ (изд. „Захарий Стоянов“, 2003). Макар и скромен, това е начин да се отдаде почит на писателя, повлиял на Достоевски, Набоков и много други.

3
Паметната плоча пред дома на Гогол

4. Къщата на Йохан Волфганг фон Гьоте (Via del Corso 18) – през 1786 г. Гьоте сбъдва мечтата си и тръгва за Италия. По време на двугодишното си пътешествие през Ботуша той отсяда в Рим два пъти – в къщата на художника Йохан Тишбайн. Къщата е превърната в малък музей. Силно препоръчително е, преди да предприемете пътуване до Италия, да прочетете дневниците на Гьоте, писани по време на пътешествието му през Апенинския полуостров.

4
Паметник на Гьоте в Рим

5. Къщата на Алберто Моравия (Lungotevere della Vittoria 1) – Алберто Моравия е един от най-влиятелните италиански автори през XX в. Къщата, в която живее от 1963 г. до смъртта си, е запазена като музей.

5
Домът на Алберто Моравия

6. Протестантското гробище (Via Caio Cestio 6) – от тихата страна на Пирамидата на Цестий се намира Протестантското гробище, което се използва от 1760 г. насам. Тук са погребани Кийтс, Шели, Карло Емилио Гада, единственият син на Гьоте и много други чуждестранни творци, прекарали последните си дни в Рим. Приятно място, където можеш да прекараш тих следобед на слънчева пейка в компанията на мъртвите поети.

6
Гробът на Пърси Шели в Протестантското гробище в Рим

Източник: Travel BellesВашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Партньори