Портал за книги, четене и литературна критика.ВСИЧКО ЗА КНИГИТЕ ПОДКРЕПЯ ПРЕДАВАНЕТО "ДЕНЯТ ЗАПОЧВА С КУЛТУРА"

Всичко за книгите

фермата на животните

Netflix се заема с „Фермата на животните“ на ОруелПопулярната антиутопия на Джордж Оруел „Фермата на животните“ ще бъде адаптирана за малкия екран.

Netflix са купили правата за филма на Анди Съркис.

Английският актьор, режисьор и продуцент придобива правата за екранизация на творбата още през 2012 г. с намерението да създаде телевизионен сериал.

Оттогава търси дом на проекта и вече го е намерил в лицето на Netflix. За разлика от първоначалния замисъл обаче книгата ще бъде адаптирана като игрален филм, а не като сериал.

Телевизионната мрежа Netflix е известна с множество успешни антиутопични и сай-фай поредици, сред които и култовият сериал „Black mirror“.

Един от продуцентите на „Фермата на животните“ – Джон Кавендиш, коментира, че адаптацията ще бъде направена по „съвременен начин и ще акцентира върху потресаващата актуалност на сатиричната и драматична сила на класиката на Оруел“.

„Фермата на животните“ е антиутопия, публикувана през 1945 г. от писателя Джордж Оруел, който определя жанра й като приказка.

Животните на фермера Джоунс, водени от свинете (които се самообявяват за най-умни сред своите събратя и за естествени ръководители на преврата), се вдигат на бунт, завземат фермата и установяват нова власт без участието на човека, „за да вземат съдбата си в свои ръце“.

Идеалите се опорочават и превръщат в демагогия, съперниците за властта безогледно се отстраняват, измислят се вътрешни врагове за оправдание на насилието, създава се социална номенклатурна прослойка, за която не важат общоприети закони, провежда се систематична дезинформация, изграждат се механизми за манипулация на мисленето, историята се фалшифицира…

Подмяната на ценностите е блестящо изразена с безподобния лозунг на седмата животинска заповед: „Всички животни са равни, но някои са по-равни от други“.

„Фермата“ е една от най-популярните сатирични алегории на тоталитаризма.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Партньори