Портал за книги, четене и литературна критика.ВСИЧКО ЗА КНИГИТЕ ПОДКРЕПЯ ПРЕДАВАНЕТО "ДЕНЯТ ЗАПОЧВА С КУЛТУРА"

Всичко за книгите

книги за лятото

Лято за книги, вместо лято за плажspk
Книги за лято и шарена сянка

Този път лятото не е особено благосклонно към плажуващите и отпускарите. Но пък е най-подходящото за почивка, прекарана в четене, без разсейване от море, слънце и светещ в очите пясък.

Затова продължавам със списъка „романи за лятото“. Предложенията ми не влизат в графата „леки книги“, а по-скоро са такива, които не трябва да изпуснем в никакъв случай.

Започвам все пак с нещо ненатоварващо, бързо и лесно за четене. В града на замечтаните кули“ на Джулия Уелан е елегантна „дамска“ литература, в която има по щипка от всичко – английска аристократичност, американска амбициозност, трагична болест, щастлива любов и много, много разговори за литература. Уж любовен роман с бърз реверанс към Джоджо Мойс, а всъщност ерудирано четиво с интересни и нестандартни герои. Разбира се, няма как в подобен стил на писане да бъдат избегнати клишетата, но пък те са достатъчно пъстри и своеобразни и не натежават. Написана е устремно, в добър ритъм и с много топлина.

На ръба между сериозната фантастика и янг адълт литературата, „Друг свят“ на Джейсън Сийгъл и Кирстен Милър заиграва с актуалната тема за виртуалния свят, който заплашва да погълне реалността. Романът е съчетал в себе си елементи на трилър, фантастика, фентъзи, медицински съспенс и тийн литература. Задъхан роман, в който ритъмът сякаш е диктуван от адреналина на компютърните игри. Без особени претенции за голяма и дълбока литература, „Друг свят“ все пак подарява часове на увлекателно пътешествие в дебрите на новия тип дигитално мислене и разнищва сблъсъка между поколенията.

Отделете си обаче малко повече време за четене и още повече за изживяване на Двойна прожекция“ на Оуен Кинг. Този роман е едно от най-красивите обяснения в любов към бащата, скрито в типично калифорнийска и холивудска история. Оуен Кинг е син на Стивън Кинг и макар сюжетът да е свързан с баща и син, отдадени на киното, невъзможно е да се пропусне аналогията между личната история на двамата Кинг, отдадени на литературата. С типична американска противоречивост, която смесва в неразрушима сплав любовта и дистанцията, Оуен е задълбал в семейните отношения без свян и лицемерие. Оголена до нерв, историята минава през естетически проблеми, през елегантни разсъждения за същността на изкуството, става абсурдна, но и семейно уютна. В крайна сметка това е един роман поклон, не сантиментален, а усмихнат, карнавален и пълен с любов.

Книжарката от площада на билките“ на Ерик дьо Кермел беше книга, към която подходих с колебание и скепсис, защото книгите за книжарници и книжарки заляха пазара някак прекомерно. Очаквах сантиментална история, пълна с умиление, предназначено да разчувства самовлюбени читатели. Попаднах обаче в съвсем друго измерение. Тук главен герой не е книжарката, не е книжарницата, нито читателите. Най-после в роман от този цикъл главен герой се оказва литературата. Книгата е разкошна плетеница от необикновени истории, свързани неотменно с книги, които ги доукрасяват като арабески. Извор на истински открития е този роман, справочник за автори, които иначе трудно бихме открили. Тук те са вмъкнати в контекст, който ги извежда на преден план, обяснява ги по-красиво и по-изящно, отколкото това могат да направят критиката и маркетингът. В тази топла книга литературата е усукана в здрава нишка с истинския живот, а книжарницата е просто центърът, от който тръгва пътешествието на читателя. От всички романи за книжарници, излезли през последните години, „Книжарката от площада на билките“ е този, който мога да препоръчам с най-открито сърце.

Ако Владимир Набоков ви е озадачил или впечатлил с най-известния си роман „Лолита“, имате шанс да го преоткриете в Машенка–  неговото първо произведение. Това е изящна повест, в която любовта е само сянка на фона на имигрантския живот. Уж дебютна книга, а в нея личи цялото майсторство на големия руски писател. Уловил едновременно красотата и суровостта на руската душа, поставена в различни условия, Набоков е владетелят на детайла. Достатъчно е да прочетете за разрязаното легло и в представите ви избухва цялата дълбочина на тази алегория – внезапна, огромна и надскачаща в силата си обикновената история, в която е вплетена. Четеш уж спокойно, а насред изречението те спира толкова красива фраза, че замръзваш на място възхитен, като елен пред светлината на фарове. Изключително е умението на Набоков да държи в единен ритъм дребното и величавото, да ги сплита заедно и да води читателя си точно в посоката, която сам е избрал.

Запазих си за финал една от най-красивите книги, които прочетох през тази година – „Добри мъже“ на Артуро Перес Реверте. Има нещо много испанско в тази упоителна бъбривост на романа, испанско в традициите на Сервантес и Де Вега, но и на Бенито Перес Галдос. Реверте очевидно и както личи от всичките му романи, е обсебен от историята, до която се докосва винаги с аристократично преклонение и изящна почит. В този роман, който не е свързан сюжетно с останалите му книги, Реверте присъства и лично –  „играе“ сам себе си. Това всъщност е не особено сюжетно богата история за начина, по който Испанската академия през 18. век купува пълното издание на френската енциклопедия, съставена от Дидро. Въпреки уж простичката история, Реверте е създал истинска приключенска драма за пътешествието на двамата академици до Париж, в която има и авантюри, и загадки, и литература. Самият той повтаря техните стъпки в изследването си за романа и описва изживяванията си паралелно. „Добри мъже“ е картина на Европа точно преди Френската революция, и вибрациите на новото време се усещат почти физически от страниците. Читателят едновременно учи, изживява и се наслаждава, воден от писателя в ритъм, който наподобява конски бяг – ту бърз и задъхан, ту бавен и равномерен, ту препускащ през времена и места. Историческа литература от висок клас, приключенски роман от най-завладяващите – книга, която не бива да бъде пропусната в никакъв случай.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Партньори