Портал за книги, четене и литературна критика.ВСИЧКО ЗА КНИГИТЕ ПОДКРЕПЯ ПРЕДАВАНЕТО "ДЕНЯТ ЗАПОЧВА С КУЛТУРА"

Всичко за книгите

Лисицата - Галин Никифоров

Състезателно и многоъгълно

От: Амелия Личева Книга: Лисицата Автор: Галин Никифоров

Първа статия от рубриката „Прехвалени и недооценени книги и автори

 

Галин Никифоров е писател, който обича да попълва липси с романите си. Едно от успешните му заглавия, „Лятото на неудачниците“, беше посветено на забравения писател от 80-те години Димитър Паунов. С избора на неговата личност Никифоров напомня, че отвъд галениците на идеологиите в българската литература е имало и добри автори, които са изграждали стилове и традиции, положили част от основата на днешното писане. Димитър Паунов е владеел механизмите на бавното разказване, което предлага запомнящи се детайли, и то на фона на разпространеното разбиране от онзи период, което отдава приоритет на фабулата, а не на техниката на разказването. Той е бил писател с причудлив стил и към този стил се опита да ни върне Никифоров.

Липса Галин Никифоров запълва и с предходния си роман „Къщата на клоуните“, който е издържан в духа на символизма от времето на Метерлинк и е своеобразна реплика към модернизма и липсващите романи от тази епоха в български контекст, както първа забеляза Милена Кирова. Припомням това, защото и новият роман на Галин Никифоров отваря към теми, които почти отсъстват в българската литература. Засягайки проблема за безсмъртието, а в една от историите и живеенето в обратен ред – от старостта към детството, той нарежда романа си в линията на истории като „Странният случай с Бенджамин Бътън“ от Скот Фицджералд (вдъхновен, както изглежда, от предхождащия го „Луличко, роден старец и умрял дете“ от Джулио Джанели), както и по-новата „Изповедите на Макс Тиволи“ от Андрю Шон Гриър. А по отношение на българската литература се сближава може би само с традицията на Светослав Минков.

И една друга линия, която обуславя днешното европейско писане и почти отсъства в българското, наблюдаваме в романите на Галин Никифоров, при това най-силно в новия  –  „Лисицата“. Става дума за повлияността му от науката, от желанието тя да бъде използвана за обяснения и за подреждане на света. В „Лисицата“ значими в това отношение са математиката, химията, медицината. От една страна, такова натрупване на научни данни внушава по-голяма достоверност и то е търсено от Галин Никифоров като контрастно на историята за безсмъртието. От друга страна, науката дарява и с експертно знание, набавя многообразие. Затова и ще си позволя да кажа, че този вкус към науката, който се виждаше още в „Къщата на клоуните“, но който е много по-силен и мотивиран в „Лисицата“, поставя Галин Никифоров сред автори като Мишел Уелбек, Иън Макюън, Джонатан Франзен, Паоло Джордано, които вярват, че концентрирайки се около въпросите на науката, даряват романите си с друг тип прозрения и знания. По някакъв начин те показват, че съвременното писане е силно изкушено от похватите на научната фантастика. И тук няма как да не изтъкнем отличната подготвеност на Галин Никифоров в различни сфери на науката (да не забравяме, че по образование той е инженер-химик), способността му да овладява разнообразни стилове и най-сетне да уцелва мярката така, че нищо да не натежава и да не затрупва читателя с излишна информация. Иначе казано, научните знания в романа са строго мотивирани като присъствие в сюжета.

И така, в „Лисицата“ сме изправени пред един микс от фантастика, психологически трилър, поетична проза, великолепни истории за безсмъртието и прераждането, всяка в свой стил и потопена в различна култура – Ирландия от 14. век, Италия от 16. век, Япония от 17. век, както и пред история за любовта, за загубата, най-вече на дете, тъгата от която не отминава с векове, и пред история за силата на майчината любов, която не знае прегради.  Всички те  майсторски написани, с богат език и с усет за стилови регистри и исторически контексти. А резултатът е едно стойностно четиво, което може да се състезава с много нашумели чужди автори, които се превеждат у нас.

 

Галин Никифоров, „Лисицата“, изд. „Сиела“, С., 2014.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Партньори