Литературни награди в България и по света

Литературни награди в България и по света

Литературни награди в България и по света

По света има голям брой награди и конкурси за творците в сферата на литературата, но само някои от тях се славят сред най-престижните. Да притежаваш някоя от тези награди е едно от най-големите признания в литературата.

Най-големите литературни награди в България

Национална награда за български роман на годината „13 века България“

Създадена през 2011 г. Национална литературна награда за български роман на годината „13 века България“ е дете на НДФ „13 века България“.

Според регламента на наградата се обявява конкурс, в който се отсяват 6 номинирани дейци с изявена роля в  насърчаването и популяризиране на съвременната българска художествена литература. В него могат да кандидатстват издатели и автори на романи, издадени в предходната година от връчването на наградата. Самата награда се връчва на тържествена церемония на 11 Май.

На 11 май тази година журито избра „Хагабула“ с автор Тодор Тодоров за роман на годината. „Хагабула“ е роман в стила на магическия реализъм, който следва пътешествието на Ернан Кортес и неговата експедиция към планината на ацтеките.

Повече за наградата можете да откриете в официалният сайт на Национална награда за български роман на годината „13 века България“.

Национална награда за български роман на годината „13 века България“ – Национален дарителски фонд „13 Века България“ (fund13veka.bg)

Литературни награди „Перото“

Литературната награда Перото е създадена от Националния център за книгата към „Национален дворец на културата – Конгресен център София“ ЕАД през 2015 година и взимат своето име от Литературният клуб “Перото”. Призът се присъжда всяка година на творци и изследователи в сферата на литературата, които имат  принос към развитието на съвременната българска литература и популяризирането на ѝ в превод на чужди езици. 

Наградата представлява пластика на скулптора Емил Попов.

За 2022 година  Литературната награда “Перото” за цялостен принос към българския литературен контекст бе присъдена на Владимир Зарев. Той е автор на 17 книги, сред които са трилогията “Битието”, “Изходът” и “Законът”, “Хрътката срещу хрътката”, “Лето 1950”, “Поп Богомил и съвършенството на света”, романите “Разруха” и “Светове”. 

Награди „Перото“ – NDK

Годишните награди на Съюза на българските писатели

Наградите на Съюза на българските писатели са основани през 1923 г. от  проф. Иван Шишманов, но през годините са добавяни и допълнителни награди на името на известни писатели. Сред наградените са книги и автори във всички жанрове: поезия, кратка проза, романистика, литературна критика, литературна история, есеистика, литература за деца и юноши, драматургия. През годините са връчвани и специални награди за цялостно творчество.

През 2023 са наградени следните автори. Книгите им са издадени през 2022г. 

В категория Поезия: Ненчо Славчев автор на „Повикани от светлина“;

Кратка проза: Тодор Костадинов и неговата  „Ничия. Трите начина на Мариана. Пловдивски разкази“;

Роман на годината стана “Съдба” на Светозар Казанджиев

За литературна критика бе наградена Ваня Добрева  автор на „Българската Възрожденска комедия“;

В категория  публицистика и есеистика награда получи Тотко Найденов за „Еврейският холокост, арменският геноцид и българското спасение“;

Документалистика: Владимир Талев, Андреас Талев – „Епохата Талев“;

Хумор и сатира: Александър Йотов – „Из записките на буля Ганьовица (вдовицата на Ганьо Балкански)“;

Литература за деца: Рени Митева – „Копривени въженца“;

Национална литературна награда „Божидар Божилов“: Ники Комедвенска – за книгата „Три молитви“;

Национална литературна награда „Георги Братанов“: Петко Каневски за книгата „Увеличи шрифта на любовта“;

Национална литературна награда „Гео Крънзов“: Милена Върбанова – за книгата „Еньов гердан. Песове. Агонията на България в две драми“;

Специална награда получиха  Кирил Писарски, Панко Анчев, Иван Гранитски и Надя Попова.

Световни Литературни награди

Нобеловата награда за литература

Родината на Нобеловите награди е Швеция. Нобеловата награда за литература се присъжда всяка година от далечната 1901 г. насам. По волята на  Алфред Нобел всеки автор, без оглед на националност, вероизповедание и др., който „създаде най-забележителния труд с висши идеали в областта на литературата“ може да получи най-голямото признание в света на литературата. На лауреатът се присъждат златен медал, диплома и парична сума

Нобеловата награда за литература е присъждана 114 пъти. Първият лауреат е  френският  поет Рьоне Сюли Прюдом. В историята на наградата присъстват и двама души, които отказват да получат Нобеловата награда за литература. През 1958г. руският писател Борис Пастернак автор  на “Доктор Живаго”.

“Вземайки под внимание значението, което се отдава на тази награда в обществото, към което принадлежа, трябва да отхвърля това незаслужено признание. Моля, не приемайте с обида доброволния ми отказ.”

 Няколко години по-късно през 1964г. и френският философ Жан-Пол Сартър. Той отказва позовавайки се на своя принцип да не приема официални отличия, тъй като по думите му „един писател не трябва да си позволява да се превърне в институция“.

Сред лауреатите на Нобелова награда за литература са Уилям Фокнър, Ърнест Хемингуей, Албер Камю, Михаил Шолохов, Пабло Неруда, Габриел Гарсия Маркес, Кендзабуро Ое, Орхан Памук. “

Наградите “Пулицър” 

Наградите “Пулицър” носят името на Йозеф Пулицър, който е един от най-известните издатели на вестници. Именно той е смятан за основоположника на така наречената “жълта” преса. Наградите водят своето начало от 1917г. и по регламент се присъждат на най-добрите в сферата на журналистиката.

През 2023г. награди “Пулицър” бяха раздадени  в 15 категории в областта на журналистиката и 8 в областта на изкуствата. 

НАГРАДИ ЗА ЖУРНАЛИСТИКА

Журналистика в обществена полза – Associated Press

Извънредна новина – Los Angeles Times

Разследващ репортаж – The Wall Street Journal

Обяснителен репортаж – Кейтлин Дикерсън, The Atlantic

Местен репортаж –В тази категория има двама победители AL.com, Mississippi Today

Национален репортаж – Каролин Китчънър, The Washington Post

Международен репортаж – The New York Times

Публицистика – Ели Саслоу, The Washington Post

Фотография на извънредни събития – Associated Press

Художествена фотография – Кристина Хаус, Los Angeles Times

Коментарна журналистика – Кайл Уитмир, AL.com

Критика – Андреа Лонг Чу, New York Magazine

Редакционен анализ: Miami Herald

Репортаж с илюстрации и графики – Мона Чалаби, The New York Times

НАГРАДИ ЗА ИЗКУСТВО

Художествена литература – „Демонът Медна глава“ от Барбара Кингсолвър; „Доверие“ от Ернан Диас

Драма – „Английски“ на Саназ Туси

История на САЩ – „Властта на свободата: Сага за съпротивата на белите срещу федералната власт“ от Джеферсън Коуи

НЕФантастика – „Името му е Джордж Флойд: животът на един човек и борбата за расова справедливост“

Биография – „Дж. Едгар Хувър и създаването на американския век“, автор Бевърли Гейдж

Мемоари или автобиография – „Остани верен“ от Хуа Хсу

Поезия – „После войната: Избрани стихотворения, 2007-2020“, Карл Филипс

Музика – „Omar“ на Рианън Гидънс и Майкъл Абел

Литературни награди „Букър“

Ще срещнете два варианта на изписване на тази престижна литературна награда. “Букър” е съкратеното и по-известно название на наградата „Мен Букър“. Създадена през 1969 г. наградата се присъжда ежегодно за роман, написан на английски от гражданин от която и да е от страните в Общността на нациите или Ирландия.

Съществува и  международната награда „Букър“

Тя е създадена през 2004 г. За разлика от своя предшественик се присъжда за книга, преведена на английски и публикувана в Обединеното кралство или Ирландия. Наградата е парична в размер на  £50 000 се разпределя поравно между автора и преводача на романа победител.

„Букър“ е сред най-престижните награди за литература в света. Носители са Надин Гордимър, Айрис Мърдок, Уилям Голдинг, Салман Рушди, Маргарет Атууд, Иън Макюън и др.

Британската награда “Букър” за 2022г. беше присъдена на Шехан Карунатилака за произведението “Седемте луни на Маали Алмейда”.

Международната награда “Букър” за 2023г. бе присъдена на българина Георги Господинов автор на „Времеубежище“.

Георги Господинов автор на „Времеубежище“ Литературни награди Букър

Наградата „Гонкур“ 

“Гонкур” е годишна френска литературна награда, която се присъжда от Академията „Гонкур“, основана от  Едмон дьо Гонкур. Основана е през 1902 година, а първата награда е връчена на 21 декември 1903 г. на John-Antoine Nau, автор на „Force ennemie“

Награденият роман трябва да бъде художествено произведение в проза, написано на френски език, но не е задължително авторът да е французин. Наградата може да бъде присъдена само веднъж в живота на всеки писател.

За 2022г. Наградата “Гонкур” беше присъдена на  Брижит Жиро. Романът „Живеене бързо“ е посветен на смъртта на съпруга ѝ.

Наградата „Хюго“ 

Наградата “Хюго” се връчва всяка година за най-добро произведение в жанровете научна фантастика и фентъзи.

За първи път наградата е връчена през 1953. Категориите, в които се връчва наградата са много мащабни и засягат почти всички елементи на произведенията във фантастичния жанр. През годините те са претърпели и редица промени. Към момента  има повече от дванадесет категории. Наградата “Хюго” е едно от сред най-престижните отличия в научната фантастика и фентъзито. Отличените творби се издават в специална поредица, на която се поставя  логото на наградата.

За 2022 година награда “Хюго” получиха творци в следните категории:

Най-добрият роман: Аркадий Мартин автор на „Пустотата, наречена свят“

Най-добрата история: Беки Чембърс автор на  „Псалм за диваци“

Най-добрият разказ: Сузан Палмър и  „Ботове на изчезналия кивот“

Най-добрата история: Сара Пинскър с „Където се събират дъбови сърца“

Най-добрият цикъл: Шанън Макгуайър автор на „Изгубени деца“

Нехудожествена творба: Чарли Джейн Андерс, „Никога не казвай, че не можеш да оцелееш“

Най-добрата графична история: „Далечен сектор“, сценарий на Н. К. Джемисин

Най-добрата продукция спечели “Дюн”със сценарий на Джон Спейтс, Дени Вилньов и Ерик Рот; режисьор Дени Вилньов; по романа на Франк Хърбърт „Дюн“

Най-добрата продукция: The Expanse: Nemesis Games, написана от Daniel Abraham, Ty Frank и Naren Shankar; Режисьор Брек Айснер

Редактор на кратки форми: Нийл Кларк

Редактор на дълги форми: Руокси Чен

Най-добрият професионален художник: Ровина Кай

Най-доброто полупрофесионално списание: Списание Uncanny

Най-доброто аматьорско списание: Малки богове

Най-доброто аматьорско изпълнение: Нашите мнения са верни

Най-добрият любител автор: Кора Бюлерт

Художник любител: Лий Моер

Награда „Пътеводна звезда“ за книга за юноши: Наоми Новик

Впечатляваща награда: Шели Паркър-Чан

Завършваме нашият списък с известни литературни награди в България и по света с една награда, която получават автори и илюстратори, които радват най-малките читатели.

Наградата „Ханс Кристиан Андерсен“

 Награда “Ханс Кристиан Андерсен” международно отличие. Връчва се под патронажа на кралицата на Дания на всеки 2 години. Призът за автори на книги за деца е създадена през 1956г. , а за илюстратори през 1966 г. Наградата “Ханс Кристиан Андерсен” се връчва на 2 април, който е  Международен ден на детската книга и рожден ден на Ханс Кристиан Андерсен.

За 2022г. наградите отидоха при писателката Мари-Од Мюрей от Франция и илюстраторката Сузи Лий от Република Корея.

Книгите са най-тихите и най-верните приятели, те са най-откритите и най-мъдрите съветници и в същото време – най-търпеливите учители.“ 

Чарлз Елиът