Любими книги, поредици и автори

Любими книги, поредици и автори.

Нашите любими книги, поредици и автори

Всеки път, когато ми зададат въпроса коя е любимата ми книга изпадам в ступор и ми е трудно да избера една. Истината е, че любителя читател много трудно може да се ограничи до една единствена творба. За мен всяка книга си има своя чар и четене в подходящият емоционален момент тя ще остави отпечатък завинаги в читателският ви дневник.

Някои хора обичат да четат класически романи, които разказват за вечните теми на любовта, приятелството, смисъла на живота и човешката съдба. Романи, като “Гордост и предразсъдъци” на Джейн Остин, “Отнесени от вихъра” на Маргарет Мичъл, “Джейн Еър” на Шарлот Бронте и “Ана Каренина” на Лев Толстой. Тези книги ни представят незабравими герои, които преживяват сложни и страстни любовни истории, преплетени с исторически събития и обществени промени.

Аз съм от хората, които предпочитат фантастични светове и герои с необикновени сили. Харесва ми да се пренеса на места, където всичко е възможно, магията вилнее на всяка крачка, а епичните битки и вълнуващите приключения ме карат да искам още и още. Затова съм ви подготвила моите топ 10 заглавия, които никога няма да забравя.

Кратък списък с препоръчани книги:

Поредицата “Сага за живите кораби”на Робин Хоб

Поредицата съдържа следните книги:

„Вълшебният кораб“ книга 1

„Безумният кораб“ книга 2

„Съдбовният кораб“ книга 3

Поредицата “Сага за живите кораби”на Робин Хоб - любими книги

Сага за живите кораби се развива в свят, в който някои кораби са изработени от дърво, което има способността да усвоява спомените и душите на хората, които плават с тях. Когато три поколения от един род умрат на борда на такъв кораб, той се превръща в жив кораб, който може да говори и да мисли. Живите кораби са много ценни и редки, и само няколко Търговски рода ги притежават. Тези родове имат специална връзка с живите кораби и се занимават с търговия по море.

Сага за живите кораби е завладяваща история, пълна с магия, приключения, интриги и емоции. Робин Хоб създава богат и оригинален свят, който оживява пред очите на читателя. Героите са добре изградени и имат свои силни и слаби страни, които ги правят реалистични и симпатични. Стилът на писане е плавен и описателен, като поддържа интереса и напрежението до края. Сага за живите кораби е трилогия, която ще ви потопи в света на Робин Хоб и ще ви накара да се привържете към живите кораби и техните собственици.

Малазанска книга на мъртвите” от Стивън Ериксън – Любими книги

Поредицата се развива в свят, който е дом на множество раси, богове, магии и конфликти. Авторът проследява историята на Империята Малазан, която се опитва да завладее всички земи под своето управление, както и съдбата на различни герои, които са свързани по различни начини с империята или в борбата да ѝ се противопоставят.

“Малазанска книга на мъртвите” от Стивън Ериксън - Любими книги

В поредицата влизат 10 книги.

Лунните градини

Дверите на скръбния дом

Спомени от лед

Дом на вериги

Среднощни приливи

Ловци на кости

Вихърът на жътваря

Дан на хрътките

Прах от мечти

Сакатият бог

Първият закон” на Джо Абъркромби

Поредицата „Първият закон“ на Джо Абъркромби е една от най-популярните и вълнуващи фентъзи поредици в съвременната литература. Тя се състои от три основни романа и три самостоятелни продължения, които се развиват в един и същ свят. Светът на поредицата е средновековен, мрачен и жесток, пълен с войни, интриги, магия и изненади. Героите на поредицата са сложни, не идеализирани и често противоречиви, което прави историята още по-завладяваща и реалистична.

Стъкленият трон” от Сара Дж. Маас – Любими книги

Селена Сардотиен е най-добрият асасин в Адарлан, докато не я хванат и я затворят в смъртоносните солни мини. Единственият начин да се освободи е да се съгласи да участва в турнир за избор на нов кралски убиец, организиран от принц Дориан. Селена трябва да се изправи срещу други опасни претенденти, докато разкрива тайните на зловещия крал и неговото забранено на магията царство. По пътя си тя ще намери приятели, врагове и любов, които ще я променят завинаги.

В поредицата „Стъкленият трон“ влизат книгите:

Новела „Острието на асасина“

Стъкленият трон 

Среднощна корона 

Огнената наследница 

Кралица на сенките 

Империя на бури 

Кулата на зората 

Кралство на пепелта 

“Светлоносеца” от Брент Уийкс

В едно далечно кралство има седем държави, които се наричат сатрапии. Те имат своя собствена администрация и закони, но са подчинени на една обща власт – Хроматия. Това е градът, където живеят най-мощните магьосници, които управляват цветната магия. Те са избрани от седемте цвята на дъгата и представляват интересите на своята сатрапия във висшия съвет. Цветната магия е способността да използваш различни цветове за различни ефекти, като например огън, лед, светлина и т.н. Магьосниците трябва да носят специални очила, за да могат да виждат и контролират цветовете.

В поредицата влизат книгите:

Черната призма книга 1

Заслепяващият нож книга 2

Разбитото око книга 3

Шест врани” от Лий Бардуго

“Шест врани” от Лий Бардуго е фентъзи роман, който се развива в същата вселена като трилогията “Сянка и кост”. Книгата разкрива историята на шестима престъпници, които се опитват да изпълнят една невъзможна мисия в града Кетердам. Книгата е първата от дуологията. Поредицата е много популярна сред любителите на фентъзи жанра.

Самата поредица включва следните книги:

Поредица шест врани

Шест врани

Алчни крале

Чудовищата от Искреност – Любими книги

Поредицата “Чудовищата от Искреност” разказва за двама младежи, които живеят в опасен и разделен град. Кейт Харкър е дъщерята на безмилостен водач, който контролира половината от града. Огъст Флин е осиновеният син на добродетелен революционер, който се бори за справедливост в другата половина. Кейт и Огъст се сблъскват един с друг в училище, но скоро разбират, че имат повече общо, отколкото са предполагали. И двамата имат тайни, които могат да ги убият. И двамата трябва да се изправят срещу чудовища, които са родени от насилието и страха на хората. И двамата трябва да изберат между своята съдба и своята съвест.

Поредицата включва 2 книги:

Тази свирепа песен книга 1

Нашият мрачен дует книга 2

Каравал” на Стефани Гарбър

“Каравал” е първата книга от трилогията със същото име.

Каравал е магическо шоу, което се случва веднъж годишно. За да участваш в него, трябва да получиш специална покана от Легендата, тайнственият организатор на. Скарлет и Донатела са сестри, които живеят под ужасяващото властване на техния баща, губернатор Драгна. Скарлет е по-отговорна и разумна, докато Донатела е авантюристична бунтарка. Скарлет мечтае да посети Каравала от дете, но никога не получава отговор на писмата си до Легендата. Тя е сгодена за непознат мъж. Донатела обаче не иска да види сестра си затворена в без любовен брак и затова прави план за бягство. Тя сключва сделка с таинствен пират, който я отвежда до Каравала заедно със Скарлет. Но когато пристигат на острова, Донатела изчезва и Скарлет разбира, че тя е част от играта на Легендата. Сега Скарлет трябва да намери сестра си преди да изтече времето и да разкрие тайните на Каравала.

В поредицата ще откриете книгите:

Каравал

Легендата

Финал

Кралството на прокълнатите” от Кери Манискалко

Книгата на Кери Манискалко е смесица от фентъзи, романтика и исторически елементи.

В края на 19-ти век, в Сицилия, живеят две сестри-вещици, Емилия и Витория. Те са стреги, които пазят тайната си от хората и се занимават с приготвянето на еликсири и амулети. Една вечер, Витория излиза от дома си, но не се връща. Емилия я открива мъртва, убита от неизвестен злодей. Разбита от скръб, Емилия решава да използва забранената черна магия, за да открие убиеца на сестра си и да му отмъсти. Така тя призовава Гняв – един от Седемте Принца на Ада, които управляват греховете на човечеството. Гняв е демон на войната и яростта, който е изключително привлекателен и опасен. 

В поредицата “Кралството на прокълнатите” влизат следните книги:

Кралството на прокълнатите

Кралството на обречените

Дъгата на косата” от Нийл Шустърман

Това е поредица от три книги, които разказват за един свят от бъдещето, в който човечеството е победило смъртта и единствените, които могат да убиват хора, са Косачите. Те са специално обучени лица, които решават кой да живее и кой да умре, за да ограничат нарастващото население на човечеството.. Главните герои са Цитра и Роуан, двама тийнейджъри, които са избрани за ученици на Косач Фарадей. Те трябва да се научат на изкуството на Прибирането, но също така да се изправят срещу корупцията, интригите и опасностите, които ги заобикалят.

В поредицата влизат 3 книги:

Косачи

Бурята

Звън

Колекция дъгата на косата

Да избереш книга, която да прочетеш понякога е най-трудното решение на света. Знам, често ми се случва. Надявам се тези няколко предложения от нашите любими книги да ти помогнат в избора, а ако не си напълно убеден от краткото резюме тук, съветвам те да прочетеш и някое друго ревю с отзиви. Моята оценка за споменатите книги е 5 звезди и мога да препоръчам всяка една от тях с чиста съвест.

Може да хвърлиш един клик и на Най-добрите Български романи.