Най-добрите Български книги

Най-добрите Български книги

Българската литература е богата и разнообразна. Има голям брой произведения, които са оставили своя отпечатък в световната култура. В днешно време българската литература изпъква с талантливи и оригинални автори. Подбрали сме в тази статия някои от най-продаваните и ценени български книги днес. Ако си харесате заглавие, което е сигурно, можете да се възползвате от отстъпка по време на Черен Петък Книги 2023.

Живот в скалите

Автор: Мария Лалева

Издателство: Книгомания

корица на Живот в скалите Автор: Мария Лалева

Книгата на Мария Лалева “Живот в скалите” е ѝ нейната дебютна. За съвсем кратко време успя да се превърне в бестселър.

„Живот в скалите“ на Мария Лалева е драматична история на ръба между философията и притчата провокира читателя да си задава въпроси, да открива своите лични отговори и да изживее цяла палитра от човешки емоции.

Продължаване Най-добрите Български книги с Глина

Автор: Виктория Бешлийска

Издателство: СофтПРЕС

Корица на Глина

Автор: Виктория Бешлийска

Още една дебютна книга на български автор, която успява много бързо да спечели сърцата на читателите и да оглави всички класации за най-продавана книга на книжарниците.

Създадена от огъня на думите и пръстта на историята, „Глина“ е книга за любовта като съзидание и наказание. За ревността като проклятие. За мистичната сила на един майстор, който ведно с глината вае съдбата си.

Времеубежище

Автор: Георги Господинов

Издателство: Жанет 45

корица на Времеубежище

Автор: Георги Господинов  Най-добрите Български книги

Първият български роман, носител на Международен Букър за литература.

Времеубежище“ е дълго чаканият нов роман на писателя Георги Господинов. Книгата, писана през последните няколко години, улавя цялата тревожност и предчувствие за буря, което витае във въздуха. Роман за това как се живее в остър дефицит на бъдеще, който смесва сатира и носталгия, история и ирония.

Absolvo te

Автор: Георги Бърдаров

Издателство: Musagena

Корица на Absolvo te

Автор: Георги Бърдаров Най-добрите Български книги

Absolvo te“ е новият му, дълбоко преживян и изстрадан роман, който се осмелява да стигне до дъното на един нестихващ и безумен братоубийствен конфликт. Основните теми за персонажите в романа му са катарзисът и опрощението, от което всички ние имаме нужда, за да продължим нататък.

Действието в романа се простира от годините на Холокоста в Европа до наши дни и арабско-израелския конфликт. В течението на действието, жертвите се превръщат в насилници и после отново стават жертви, но вече на собствените си страхове, комплекси и жажда за отмъщение.

Няма да изброяваме отделно другите две книги на Георги Бъчваров   „Аз все още броя дните“  и  „За петата ракия и колко е хубав животът“ , но те категорично присъстват сред най-добрите български книги.

Физика на тъгата – Най-добрите Български книги

Автор: Георги Господинов

Издателство: Жанет 45

Корица на Физика на тъгата - Най-добрите Български книги

Автор: Георги Господинов

Близо осем години след публикуването си „Физика на тъгата“ продължава да е една от най-четените и превеждани книги у нас.

Издадена на 15 езика по света, носител на наградата „Ян Михалски“ (Швейцария), това е „една задължителна книга за остатъка от живота ни“.

Събира истории и животни от всеки род, прави капсули на нетрайното заради онзи, който има да идва – пост апокалиптичен читател, бог или охлюв. Книгата е носител на следните награди:

  • Международната Награда „Ян Михалски“, 2016 г.;
  • Национална награда за най-добър български роман, 2013;
  • Национална награда за литература „Христо Г. Данов“, 2012;
  • Наградата на Столична община за ярки постижения в областта на културата, раздел „Литература“, 2012;
  • Награда „Цветето на Хеликон“ за най-продавана българска книга, 2012.

Финалист е на 7 международни отличия в Германия, Италия и САЩ, между които приза за най-добра преводна книга в САЩ, наградата на Американския ПЕН за преводна книга, италианската Премио Стрега Еуропео, немската Брюке Берлин и др., в чийто номинации за първи път влиза български автор. Романът е обявен от италианската критика за една от трите най-важни книги, излезли през 2013 г. там. Посочван е сред най-добрите романи на годината в Швейцария, САЩ, Германия и Холандия.

И заживели обидено

Автор: Георги Блажев

Издателство: Пощенска кутия за приказки

Корица на И заживели обидено

Автор: Георги Блажев

Сборник 18 хумористични и в голямата си част политически некоректни разказа. Тяхната единствена цел е да те разсмеят и да ти припомнят, че независимо каква трагедия ти се случва – Covid или гадже от зодия Скорпион – ти все още си тук и имаш пари за пица. И очевидно за книга. Всичко ще бъде наред!

Кралица Буря

Автор: Преслав Иванов

Издателство: Оз books

Корица на Кралица Буря

Автор: Преслав Иванов

Кралица Буря. Детонация на бурята“ е първата, изключително успешна, художествена творба на популярния влогър Преслав Иванов. Сборникът с дванайсет разказа ще ви изненада с оригиналната си концепция, почерпена от личния опит, изстрадан и превърнал се в приказки за пораснали, които обясняват много от човешките взаимоотношения.

Кривата на щастието: За спорта, Вселената и всичко останало

Автор: Иво Иванов

Издателство: Вакон

Корица на Кривата на щастието: За спорта, Вселената и всичко останало

Автор: Иво Иванов

Историите на Иво Иванов са за действителни личности, места и събития, но истинската им стойност е в спотайващите се между редовете послания, които, макар и създадени в далечните прерии на Канзас, от години търсят и намират будни съзнания и добри сърца в неговата родна България.

Разказите му ще ви отведат на неочаквани и екзотични места: от едно от най-тайнствените кътчета на Хималаите, през клетъчните структури на зловещ паразит, до свръхсекретен лабиринт, скрит дълбоко под земята в самия център на Съединените щати. Но не се учудвайте, ако далечните пътешествия, на които ще ви понесе тази книга, в крайна сметка завършат на най-непредвидимото, интересно и непристъпно място – това, в което обитавате самите себе си.

Войната на буквите

Автор: Людмила Филипова

Издателство: Enthusiast

Войната на буквите

Автор: Людмила Филипова

В романа „Войната на буквите“ неповторимата Людмила Филипова съсредоточава творческия си талант върху един от най-важните моменти в българската история и разкрива житейските битки и предизвикателствата на цар Симеон, синовете му и техните най-големи противници.

Създаването, налагането и опазването на българската азбука е дело, с което не просто се гордеем – то ни определя като силен и непоклатим народ. В него обаче има намесена мистика, която остава неразбулена и до днес – кой е Черноризец Храбър и каква е скритата сила на буквите? Това е тайна, която преобръща съдбата на хиляди, предрешава битки и дарява неземни сили.

Опашката – Най-добрите Български книги

Автор: Захари Карабашлиев

Издателство: Сиела

Корица на Опашката

Автор: Захари Карабашлиев

Опашката“ е завихрящ въображението роман – едновременно нежен, провокативен и безмилостен, колкото интимен, толкова и безграничен. Една увлекателна, но и проникновена притча за покварата на властта, за характера на доброто и злото, за любовта и свободата.

Няколко години след Втората пандемия светът, какъвто го познаваме, вече не е същият – дълбока икономическа трансформация, недоволство, масови безредици – критичната точка отдавна е достигната.

В това време на смут и хаос любовта между Невена и Павел е непоклатима и когато той ѝ предлага да свържат живота си завинаги, изглежда, че най-хубавите им дни предстоят. Същата нощ обаче открива, че на годеницата му, необяснимо как, ѝ е пораснала опашка. Истинска опашка. 

И докато Невена не вижда това като аномалия или проблем, Павел е разтърсен из основи.

Нещата се усложняват още, когато той получава неочаквано предложение – да спечели следващите президентски избори. 

Изкушен да приеме мисията, която му се предлага, и да поведе страната към един нов ред, Павел се изправя пред съдбовни решения и техните безвъзвратни последствия. 

Мисия Туран

Автор: Алек Попов

Издателство: Сиела

Корица на Мисия Туран

Автор: Алек Попов

Открити са потомците на древните българи! Въпросът е за кого ще гласуват?

Шеметен низ от абсурдни и комични ситуации! Попов пренася читателя в екзотичен свят на приключения и любовни перипетии, на диктатори и волни джигити, свят на песни, шамански заклинания и танци по тънкия лед на голямата политика. Но под звездния купол в необятната степ продължават да припламват вечните въпроси: кои сме, откъде идваме, защо сме тук?

Лекуващият смях на Алек Попов идва, за да ни помогне да надживеем комплексите си и да погледнем бъдещето с нови очи.

Чамкория – Най-добрите Български книги

Автор: Милен Русков

Издателство: Жанет 45

Корица на Чамкория

Автор: Милен Русков

Един човек, по силата на професията си, се оказва въвлечен в някои от най-мрачните тайни на своето време. Това са 1920-те години, когато в България се борят две големи военнополитически групировки: Военният съюз, Демократическият сговор и ВМРО, от една страна, и Единният фронт, от друга. Нашият герой не е партизанин на никоя от тях, което му позволява да ги види сравнително безпристрастно. Същевременно той се бори с живота като обикновен човек и разказът му за градския бит възкресява неистовата атмосфера на 20-те години. Той би могъл да продължи да живее така, но характерът му го подхлъзва малко по-дълбоко в сенките.

Милен Русков (1966) е автор на още три романа: „Възвишение“ (2011), „Захвърлен в природата“ (2008) и „Джобна енциклопедия на мистериите“ (2004). Той е носител на повечето големи български литературни награди, както и на Европейската награда за литература (2014) за романа си „Възвишение“.

Независимо дали ще избереш книга от списъка с Най-добрите Български книги, който предложихме или ще посегнеш към класиките на българската литература, не подминавай стойностните романи на родният език. Уверяваме те, че ще те изненадат приятно.